BLOGG Finns det sanning? Bevis för kristen tro, del 1

Finns det sanning? Bevis för kristen tro, del 1

10/03/2024


I dagens samhälle är sanningen ofta ifrågasatt och relativiserad. Men låt oss tillsammans utforska grunderna för kristen tro och varför jag tror att det kristna budskapet är sanningen. För det så behöver vi besvara fyra frågor: Existerar sanning? Existerar Gud? Är mirakel möjliga? Är nya testamentet sant? Här är en översikt över några viktiga punkter: 

  • Existerar sanning? Vi börjar med att utforska begreppet sanning och varför det är viktigt att tro att det finns en objektiv verklighet som kan upptäckas och förstås.
  • Existerar Gud? Genom logisk resonemang och bevis från kosmologiska, teleologiska och moraliska argument hävdar jag att det finns goda skäl att tro på en gudomlig skapare och lagstiftare.
  • Är mirakel möjliga? Med en förståelse för Guds existens och kraft kan vi öppna oss för möjligheten av mirakler, inklusive Jesu död och uppståndelse.
  • Är nya testamentet sant? Vi granskar evidensen för Nya Testamentets trovärdighet genom ögonvittnesskildringar, historiska bevis och avsaknaden av orena motiv.
  • Svar på invändningar:  Slutligen tar vi diskussion med andra trosuppfattningar, inklusive Islam, och adresserar deras invändningar.

Genom denna resa genom kristen apologetik hoppas jag att du som läsare kan finna en fördjupad förståelse för att det kristna budskapet är sanningen och varför det är värt att utforska och ta till sig. 

FINNS DET SANNING?

När åsikter florerar fritt och relativismen kommer i vågor, kan idén om absolut sanning kännas långt borta. Många påstår att sanningen är relativ, att den inte är fast eller universell. Det kan då vara lockande att anta att alla religioner leder till samma mål, att sanningen är relativ eller att sanningen inte går att veta. Men det är av yttersta vikt att avgöra vad som är sant och vad som är falskt.

I kristendomen är sanningen central. Jesus Kristus själv sa: "Jag är vägen, sanningen och livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig" (Johannesevangeliet 14:6). Detta radikala påstående understryker att sanningen inte är bara en av flera alternativ, utan att Jesus själv är sanningen. Jag ska därför slå hål på några vanliga myter och påståenden om sanning.

Myten om Relativ Sanning:

En vanlig åsikt är att sanning är relativ, att det som är sant för en person inte behöver vara sant för en annan. Men låt oss undersöka detta påstående närmare. Om någon säger "sanning är relativ", kan vi inte låta bli att undra: Är det påståendet en relativ sanning?

Förnekande av Absolut Sanning:

Andra hävdar att det inte finns någon absolut sanning. Men om vi undersöker detta påstående, upptäcker vi en paradox. Att säga "det finns ingen absolut sanning" är i sig en absolut påstående. Det underminerar sitt eget påstående om sanningen inte existerar. Det går enkelt att utmana påståendet genom att fråga: är det en absolut sanning?

Sanning i Mångfald:

Många förespråkar idén att varje människa har sin egen sanning, och att alla dessa sanningar är lika giltiga. Det låter fint. Men om vi följer denna logik till sin spets inser vi att detta resonemang kollapsar under sin egen vikt. För om jag påstår att "alla sanningar är lika giltiga", är det min egen sanning eller är det en absolut sanning? Det blir en paradox som kräver en tydligare förklaring.

Sanning som ovetbar:

En del med agnostisk filosofi i bakgrunden kan påstå att sanningen är ovetbar eller onåbar. Men myten rasar fort om man ställer motfrågan: VET du att sanningen inte går att veta? Man kan inte påstå att sanningen är ovetbar, samtidigt som att man använder vetskapen för att bevisa att det är sant.

Varför myterna om sanning är falska:

Alla dessa påståenden är motsägelsefulla och bryter logikens regler. Eftersom att man använder sig av det man försöker att motbevisa. Jag kan till exempelvis inte ha rätt om jag säger ”jag kan inte säga ett ord på svenska”, och på samma gång använda svenska ord.

Logikens Lysande Sanning:

Det finns en grundläggande logik som vi inte kan förneka. Om vi till exempel förnekar existensen av sanning, förnekar vi också möjligheten till lögn. För att ljuga måste det finnas en sanning att avvika från. Så, oavsett hur vi vrider och vänder på det, leder varje påstående om sanning oss tillbaka till ett universellt sanningsbegrepp.

Slutsats: 


När vi ser sanningen från denna synvinkel blir det tydligt att den inte kan ignoreras eller relativiseras bort. Sanningen är något fundamentalt som genomsyrar våra diskussioner, våra beslut och våra liv. Att förneka sanningens existens är att förneka själva grunden för vår förståelse av världen. Sanningen är inte bara möjlig att upptäcka, den är nödvändig för vårt intellektuella och moraliska välbefinnande.


Och vi måste sträva efter att komma så nära sanningen som möjligt, med öppna sinnen, som vi alltid gjort. Vad vi inte får göra är att blunda för sanningen.

Läs mer.

Läs om evangeliet.


Comments

Must be Logged In to leave comments.


Search


My Products Available Products
Pages
Sign In

Sign In Details

Forgot Password