BLOGG Är Nya Testamentet Sant? Bevis för Kristen Tro, del 4

Är Nya Testamentet Sant? Bevis för Kristen Tro, del 4

13/03/2024


Inledning:


Nya testamentet, den centrala texten i kristen tro, har länge blivit debatterad och ifrågasatt. Men genom en närmare undersökning av dess trovärdighet så kan vi se att det finns starka skäl att tro på att Nya Testamentets budskap är sant.

Sanningen tål att prövas. Och om Nya testamentet är sanning, så tål det att prövas. Nu när vi har fastställt att det finns en absolut sanning, att Gud existerar och att mirakel kan ske, kan vi utforska trovärdigheten i Nya testamentet. Det påstås att Jesus var verklig, att han utförde mirakel, att han korsfästes, dog och uppstod igen.

Här är några argument:

  • Flera skildringar och ögonvittnen:
    • Nya testamentet är inte en enkel bok utan en samling texter och brev. Det är inte en text med läror baserade på en persons påståenden, såsom Koranen. Istället består det av skildringar från personer som antingen var ögonvittnen eller intervjuade andra ögonvittnen till Jesu liv, mirakel, död och uppståndelse. Dessa skildringar kommer från flera olika personer och perspektiv, men alla verkar stämma överens, vilket ger kredibilitet åt berättelsen.
  • Skildringar från andra icke-troende källor inom ett århundrade efter händelserna:
    • Jesus nämns av andra historiker, som exempelvis Josefus och Tacitus, vilket ger ytterligare bevis för hans historiska existens och vissa händelser i hans liv.
    • Josefus skriver så här i ett stycke: "Vid denna tid fanns det en vis man som hette Jesus. Hans levnadssätt var gott och han var känd för att vara en vis man. Han lockade många till sig, både judar och greker." (Antiquities 18.63-64)
    • Tacitus nämner Kristus i sin skrift "Annaler" (Annals) där han beskriver kejsar Neros förföljelse av kristna efter den stora branden i Rom år 64 e.Kr: "Författaren till detta namn var Kristus, som under kejsar Tiberius regering blev avrättad av prokurator Pontius Pilatus. Men förläggningen av det fördärvliga och förkastliga begreppet, kallat kristendomen, skingrades inte, trots detta, och även i dag härstammar den från judarna, vilka fick detta hatfulla namn." (Tacitus, Annals 15.44)
  • Historiskt verifierbara händelser och personer:
    • Det finns referenser till historiska händelser och personer i Nya testamentet som kan bekräftas från andra källor utanför Bibeln. Exempelvis nämns det i Lukasevangeliet detaljerat om kejsar Augustus och andra historiska figurer och händelser, vilket ger ytterligare stöd för berättelsens trovärdighet. Pontius Pilatus, den romerske prefekten i Judeen under tiden för Jesu korsfästelse. Hans existens och position har bekräftats genom arkeologiska fynd och inskriptioner, vilket bevisar berättelsen om Jesu rättegång och korsfästelse. Beskrivningen av Jerusalems förstörelse år 70 e.Kr. i Nya testamentet, i Matteusevangeliet kapitel 24 och Lukasevangeliet kapitel 21, har bekräftats av romerska historiker som Josefus och Tacitus.
  • Avsaknad av bakomliggande motiv:
    • De personer som skrev Nya testamentet hade inga motiv som pengar, makt eller sex när de skrev ned berättelserna. Tvärtom mötte de ofta motstånd, förföljelse och till och med döden för sin tro. Deras villighet att stå fast i sin övertygelse trots svårigheter tyder på ärlighet och autenticitet i deras skildringar.
  • Radikala livsförändringar på grund av händelserna:
    • Många av dem som var ursprungligen troende judar genomgick radikala förändringar efter Jesu död och uppståndelse. Exempelvis förnekade Petrus Jesus tre gånger men blev senare en stark ledare inom den kristna rörelsen. Paulus som var en högre uppsatt jude med uppdraget att döda och tortera kristna, gjorde senare en helomvändning genom att bli en lärjunge och en av de mest inflytelserika författarna i nya testamentet, detta på grund av ett dramatiskt möte med vad han trodde vara den uppståndne Jesus. Dessa dramatiska livsförändringar ger ytterligare stöd för berättelsens äkthet.
  • Apostlarnas martyrskap:
    • Lärjungarnas och apostlarnas martyrskap är starka indikationer på sanningshalten i berättelserna. Jakob, Jesus halvbror, som inte var en troende och inte tog Jesus seriöst, blev senare helt omvänd och en martyr på grund av sin övertygelse. De flesta av apostlarna blev martyrer och tvingades att dö för sin tro. Logiken där är att ingen är beredd att dö för en lögn.
  • Konsensus bland historiker:
    • Seriösa historiker, både troende och icke-troende, är överens om att Jesus var en historisk person och att de viktigaste händelserna i hans liv, inklusive hans död, den tomma graven och lärjungarnas övertygelser, är historiska fakta.
  • Ingen större variation av texternas budskap och information:
    • Trots att de ursprungliga texterna inte längre finns kvar finns det mängder av manuskript som är kopior av grundtexterna. Dessa skrevs inom några århundraden efter händelserna, på många språk och spreds ut i världen.
    • Dessa manuskript stämmer till stor del överens med varandra. Detta tyder på att ingen avsevärd korruption av texterna har skett, vilket ökar deras tillförlitlighet. Vi kan alltså veta med stor noggrannhet vad som stod i originaltexterna genom att jämföra allihop.
  • De fyra evangelierna:
    • Trots att det finns vissa små skillnader mellan de fyra evangelierna, som olika perspektiv på samma händelser, är detta snarare ett tecken på deras ärlighet och autenticitet än motsägelsefulla berättelser.
  • Pinsamheter: 
    • Många av de händelser som kan uppfattas som pinsamma eller problematiska för den tidiga kyrkans trosuppfattningar stärker faktiskt argumentet för Nya testamentets äkthet genom att visa på dess avsaknad av förskönande eller förfalskade detaljer.
    • Exempel på sådana händelser är när Jesus kallar Petrus för satan. Eller när Jesus förbannar ett fikonträd som inte bär frukt trots fel säsong. Och när Jesus, Guds son, behöver bli döpt som en vanlig människa av Johannes döparen.

Baserat på dessa argument hävdar jag att Nya testamentet är pålitligt och sant.

Sammanfattning och slutsats:

Finns det sanning? Ja, och det är tydligt genom logikens regler och den uppenbara motsägelsefullheten i relativismen.

Finns Gud? Ja, och detta styrks av universums skapelse, dess finjustering och existensen av en absolut moralisk lag.

Kan mirakel ske? Ja, och detta bekräftas av Guds existens och den dokumenterade historien om oförklarliga mirakel.

Är Nya Testamentet sant? Ja, och detta bekräftas av flera ögonvittnen, historiska fakta och avsaknaden av motiv för att fabricera berättelsen. Det har även stöd från andra källor och en samstämmighet bland historiker. Därför hävdar jag att samma Gud som skapade universum är densamma som verkade i Jesus och uppväckte honom från de döda. Detta har djupa implikationer för var och en av oss personligen. Läs vidare om varför.


Comments

Must be Logged In to leave comments.


Search


My Products Available Products
Pages
Sign In

Sign In Details

Forgot Password